Binnen de EMCO-groep heeft de vestiging Groen zoveel werk dat men op geregelde basis gebruikt maakt van uitzendbureaus en groenaannemers om alle werkzaamheden in eigen beheer en onder eigen regie te kunnen uitvoeren. Om flexibel op de markt te kunnen blijven opereren, willen we goed contact hebben met de markt. Daarom is er een aanbesteding uitgezet onder uitzendbureaus, zodat we vaste partijen hebben om mee samen te werken. Alexander Visscher van Rietplas Inkoopadvies heeft ons in dit aanbestedingstraject met uitzendbureaus geholpen. Deze week zijn de contracten getekend tussen de EMCO-groep en de vijf uitzendbureaus die nu via vooraf opgestelde spelregels mensen kunnen aanbieden voor in het Groen.

 

Jan Edzes, directeur EMCO-groep, introduceerde de bijeenkomst. “Als voormalig sociale werkplaats doen wij nog veel werk voor de gemeente Emmen. Zoals parkeerbeheer, businesspost (o.a. voor het ziekenhuis) metaal- en houtbewerking, enz. We hebben zo’n 1450 mensen aan het werk. Groen is ons grootste succes de afgelopen jaren. Vanuit de politiek is vanuit vertrouwen gekozen om de EMCO-groep voor 5 jaar het Groenbestek te gegeven. Daar waar wij niet meer kunnen voldoen aan de vraag vanuit het bestek, werken wij samen met groenaannemers en uitzendbureaus.”

 

Vijf uitzendbureaus hebben deze week de ondertekening gedaan van deze samenwerking. Aanwezig tijdens de ondertekening waren:

 

Wim Visscher van Globen Intervent B.V.; “De uitdaging van de krapte van de arbeidsmarkt moeten we niet uit de weg gaan. We zien dagelijks mensen die solliciteren, maar wij kijken verder dan het cv. Vakmensen vind je niet meer zo snel, gemotiveerde mensen daarentegen wel. De EMCO-groep is een mooie plek om het groenvak te leren.”

 

 

 

Gea Drenth, Fokje Brouwer en Albert Jan Jongsma van Abiant Personeelsdiensten B.V.: “Als Coöperatieve uitzender werken wij vanuit de basis in het Groen. Corona heeft mensen aan het denken gezet: Wat wil ik? Wil ik wat anders? Wil ik meer of minder werken? Flexibiliteit is tegenwoordig belangrijker dan een vast contract. De eisen zijn ook anders, wij proberen daarin altijd goed in te spelen en vooruit te kijken. Daarbij komen er altijd veel mensen bij ons binnen die zich willen omscholen naar bijvoorbeeld het groen, dat is mooi om te zien.”

 

Léon Niehof, Erik Veldhuis en Alex de Jong van Actief Werkt! Techniek B.V.: “Onze focus ligt op Emmen. Duidelijk is al dat er een te kort aan mensen is, daar zijn we ook druk mee bezig. We leiden zij-instromers op of waar nodig scholen we ze om. Wij zijn graag goed voor onze mensen, dan zijn ze ook goed voor jou. Wij hebben een breed personeelsbestand, waarbij we mensen die niet blij zijn in hun huidige job, maar al te graag begeleiden, informeren en omscholen naar bijvoorbeeld banen in het Groen.”

 

 

Joris levering en Marinus Hoekstra van FID Uitzendbureau: “Wij focussen ons op de branche Groen en Grijs (afval). De aantallen van zij-instromers vallen tegen binnen Nederland, daarom zoeken wij ook internationaal verder, waarbij we het heel belangrijk vinden is dat zij zich via taal goed verstaanbaar kunnen maken, in bijvoorbeeld het Engels. We merken dat veel jongeren minder stimulans hebben tot de praktisch ingerichte banen. Door middel van opleidingen die wij aanbieden proberen wij mensen naar het Groen te trekken. We merken ook dat we deels dit helemaal opnieuw op de kaart moeten zetten, en we vanuit de scholing dit moeten gaan starten.”

 

Linda Willems en Durk Deelstra van Abeos Uitzend Holding B.V.: “Wij zoeken ook door de krapte buiten Nederland, maar binnen de EU naar medewerkers. Wij proberen medewerkers aan ons te binden door eerlijk te zijn, maar ook streng te zijn. We laten het niet zo ver komen, dat ze in de situatie komen, waarbij ze kunnen opgeven. Deze betrokken manier van begeleiding werkt voor beide kanten heel efficiënt. Wij focussen ons enorm op de communicatie met de medewerker, waarbij we alle communicatiemiddelen zoals een gemakkelijk app hebben ontwikkeld. Alles start op basis van vertrouwen, de rest komt pas later.”

Deel dit bericht Terug naar nieuwsoverzicht